Met de Crisiskaart op zak durven mensen met psychische klachten weer de straat op. Antony kon bijvoorbeeld de draad van zijn leven weer oppakken dankzij de Crisiskaart en de hulp van Cliëntenbelang Amsterdam.
Mensen met psychische klachten durven dikwijls de straat niet op omdat ze vrezen een crisis mee te maken of verward te raken. Het dragen van een Crisiskaart kan dan helpen. De Crisiskaart is een persoonlijk document waarop staat hoe iemand in een crisissituatie wil worden opgevangen. De kaart is een gebruiksaanwijzing voor hulpverleners en omstanders.
Angsten
Antony (48) durft met de Crisiskaart weer over straat en met de trein naar zijn vader te gaan. Het ging eerder niet goed met hem. “Ik was ook gevoelig voor angsten en sombere gedachten. Ik belandde een paar keer in het ziekenhuis door overmatig drank- en medicijngebruik. Mensen in mijn omgeving werden soms helemaal gek van mij.”
Zijn ouders zag hij niet vaak. “Dan belde ik dat ik langs wilde komen, om even later melden dat ik toch niet kwam. Dat gebeurde vaak. Ik leed aan depressies, waardoor ik de deur niet uit kwam en zelfs mijn bed niet verliet. De gordijnen hield ik dicht. Het voelde alsof ik tegen iets kwaads moest vechten.”
Stap in de juiste richting
Gelukkig kwam er verbetering na een verblijf in een kliniek. Antony: “Daar kreeg ik de juiste medicatie. De Crisiskaart is nog een stap in de juiste richting. Ik voel mij veilig met die kaart op zak.”
Informatie op de Crisiskaart
De Crisiskaart is een opvouwbaar kaartje dat net zo groot is als een bankpas en dus in elke portemonnee past. “Op de kaart staan mijn medicijnen, de namen van mijn hulpverleners, mijn verzekeringsgegevens en contactgegevens. Ook staat op die kaart hoe ik wil worden behandeld als ik op straat in een crisis beland.”
Op de kaart kan ook staan wie tijdens een eventuele opname voor de kinderen, de huisdieren of de planten zorgt. Antony stelde zijn kaart samen een gespecialiseerde consulent van Cliëntenbelang Amsterdam op.
Kaart helpt Crisis herkennen en voorkomen
“Ik realiseerde me tijdens het opstellen van die kaart hoe een crisis zich bij mij aankondigt. Ik word onrustig en ik slaap al weken voor de crisis slecht. De voortekenen zijn voor iedereen anders. Die kaart zet mensen aan het denken.” Antony heeft sinds hij de Crisiskaart op zak heeft geen terugval meer gehad. Mijn angst dat er iets kan gebeuren, is afgenomen. Ook werkt de kaart op een andere manier preventief, omdat ik zelf precies kan aflezen welke medicijnen ik moet innemen.”
Zin in dingen
De Crisiskaart heeft voor Antony nog een ander voordeel. “Hoe meer ik buiten onder de mensen kom, hoe minder neerslachtig ik me voel. Ik loop graag in Amsterdam door de Jordaan. Het is er lekker rustig en ik geniet van de mooie oude gevels. Ik heb nu zelfs weer zin om dingen op te pakken. Ik ga binnenkort verder met gitaarles en schrijf autobiografische verhalen voor een schrijfclub.”